Hästarna

På Grönelid huserar 11 stycken hästar, de är av raserna Norsk Fjordhäst, Nordsvensk Brukshäst, Arabiskt Fullblod och Welsh Partbred. Den yngsta i flocken blir tre år 2024 och den äldsta fyller 27 år. Storleken ligger mellan B-ponny och liten häst.

Nedan följer en liten presentation av varje häst.

Sara

Norsk Fjordhäst, sto, ljusbrunblack, född 1998-05-17 e: Furubäcks Seger 159 u: Fjollan ue: Ernarson 176

Sara är en snäll men envis dam som brukar få bära nybörjare eller ryttare som är lite osäkra. Hon provar gärna om det går att äta gräs och bryr sig inte om ifall hon hamnar på efterkälken.

Sara har bott här sedan 2006 och har varit ute på ett par distansritter på 50 km med en tidigare medryttare. Diplomsto.

Fröja Lysegull ”Fröja”

Norsk Fjordhäst, sto, ljusbrunblack, född 1997-06-25 e: Lysluggen 194 u: Rosalinda ue: Hegg 128

Fröja är äldst av hästarna här på gården, men det märks inte. Hon tycker om att vara först och vill allra helst välja väg när vi är ute på tur. Nu för tiden rids hon mest som ledarhäst på turerna.

Hon har bott här sedan 2008 och har gått flera distansritter upp till 50 km med Camilla i sadeln.

X-ando ”Gubbe”

Norsk Fjordhäst, valack, ljusbrunblack, född 2008-04-23 e: Minos 224 u: Taffsnäs X-ina 3370 ue: Hegg 128

X-ando är en snäll kille som gärna lägger upp huvudet på boxkanten efter ridturen. Han tycker om att äta gräs om han tillåts, är lagom framåt och kan också jobba i skogen med att dra stockar.

Han är visad som föl när hans mamma X-ina stamboksfördes och är född här på Grönelid.

Eskil

Nordsvensk Brukshäst, valack, svart, född 2010 e: Sand 1888 u: Älv-Stjärna 22473 ue: Järpe 1801

Eskil är framåt och går bra med i ledet på ridturer, men som ryttare till Eskil behöver man ibland vara bestämd, då han kan prova att stanna när han tycker vi går fel väg.

Han kom till oss 2018 i form av bröllopspresent från en god vän. Han har tagit rollen som chef (eller lät Sara honom?) i hagen, stona älskar honom och han tar hand om alla i sin flock.

Louisiana ”Louie”

Nordsvensk Brukshäst, sto, ljusbrun, född 2016 e: Hårleman 2037 u: Lina 23769 ue: Lundar 1948

Louie är Robs häst, men Camilla lånar henne gärna. Hon är under utbildning inom både ridning och körning, och har varit mammaledig då hon fick sitt första föl 2021. Nu samlar hon erfarenhet för att så småningom kunna jobba som ledarhäst på turer.

Hon kom hit som ettåring 2017. Visad på premieringar och varit med på en in-hand westerntävling med Camilla. På premieringen 2021 gjorde hon också enkelt körprov och blev stamboksförd med sonen Lord Louis vid sidan.

Lord Louis ”Lordy”

Nordsvensk Brukshäst, hingst, gulsvart, född 2021-05-20 e: Glim 2003 u: Louisiana ue: Hårleman 2037

Lille Lordy föddes här på Grönelid och har både varit med mamma Louie på premiering och även varit iväg själv som ettåring. Han gör grundläggande saker som att gå i grimma och lyfta hovar, ha sele på sig, lastning, hinderbana. Han tycker om att bli kliad och att busa med de andra hästarna. För tillfället är Lordy hemifrån på egna äventyr.

Chantelle

Arabiskt Fullblod, sto, skimmel, född 2002-05-10 e: Etic u: Coppelia Chayenne ue: Fynd

Chantelle är Camillas häst. Det är bara Camilla som rider henne men hon lär gärna ut kroppsspråk till andra människor. Hon är en prinsessa med åsikter och älskar att galoppera fort!

Chantelle har bott här sedan 2006 och har varit på utställningar, westerntävlingar och distansritter.

Distansritt är roligast tycker hon och har gått upp till 80 km med Camilla i sadeln.

Cora

Arabiskt Fullblod, sto, brun, född 2003-04-17 e: Samsheik u: Carrawana ue: Bask Clasix

Cora är världens snällaste, hon älskar att bli borstad och helst kliad, men hon har en räv bakom örat och testar gärna nya människor. Hon är väldigt cool, men när hon går med på tur (med mer erfarna ryttare) så kan hon låtsas vara jättepigg och skutta till lite i början, sedan går hon lugnt näst längst bak i ledet.

Hon har bott här sedan 2008 och har haft den viktiga uppgiften att vara barnvakt och sedan även fostermamma.

Rose of Roxanne ”Rosie”

Arabiskt Fullblod, sto, född 2011-06-15 e: Sokrates u: Roxanne ue: Bayard

Rosie har haft en speciell uppväxt då hennes mamma Roxanne dog när Rosie bara var fem dagar gammal. Cora blev till slut hennes fostermamma, men Camilla fick mata henne med mjölk eftersom Cora inte hade det att erbjuda. Hon fick genomgå en operation när hon knappt var ett år och på grund av det kan hon inte ridas.

Hon är en mycket speciell häst, det är oftast bara Camilla eller Rob som hanterar henne. Hon tycker om att bli kliad runt öronen och kommer gärna fram och är nyfiken på människor vid grinden. Född här på gården.

Tissla ”Tilly”

Welsh partbred, sto, skimmel, född 2007-04-28 e: Lillemons Lightning RW 102 (Welsh) u: Tangaloa (Shetlandsponny) ue: Werner van der Kraaienhof S 953

Tilly är en envis och busig men alldeles underbar ponny som gärna gnäggar när man kommer till henne i hagen. Hon rids främst av Olivia men har även gått med på några turer. Camilla brukar också tömköra henne och vi tänker att hon kan bli inkörd så småningom.

Under 2022 och 2023 har Olivia och Tilly varit med på tävlingar tillsammans i Extreme Cowboy Race.

Tilly kom till oss i februari 2019.

Trollsand

Nordsvensk Brukshäst, valack, brun, född 2006-04-20 e: Sand 1888 u: Älv-Stjärna 22473 ue: Järpe 1801

Trollsand är vår nyaste medlem i flocken, han kom hit i april 2022. Han är en snäll och trevlig kille, storebror till Eskil.

I ridningen är han lagom framåt och går fint med i ledet. Under 2023 har han provat att vara med på några turer vilket har gått jättebra.